h22 logo

Dela på

Sevärdheter & kultur

I Helsingborg finns massor av alternativ för dig som är sugen på att förundras av historiska monument, vackra slott, vilda djur eller vacker natur. Kanske vill du ta del av stadens konst- och kulturskatt, besöka Fredriksdal eller spana in utställningarna på Dunkers kulturhus? Inspireras av stadens breda utbud här nedan, välkommen till Helsingborg!

Dunkers-Foto-Anna-Nilsson

Dunkers Kulturhus

I Helsingborg har konst- och scenkulturen ett eget hus. Ett stort, modernt hus med tillräckligt antal kvadratmeter för intressanta utställningar året om. Här finns också spännande lokalhistoria, konserter med musik från hela världen, teater- och dansuppvisningar, kulturskola för barn mellan 0-19 år, ungdomsaktiviteter och även en bistro med havsutsikt. Dunkers kulturhus är en kreativ plats för skapande och fritt tänkande, lika böljande och omväxlande som havet utanför. Här kan du njuta av kultur och modern arkitektur och samtidigt lära dig mer om utställningarna och huset via appen Guide Helsingborg.  Läs mer om Dunkers kulturhus här: dunkerskulturhus.se 

Sofiero-Foto-Anders-Ebefeldt-SLF000269-2048x1365

Sofiero

Sofiero slott och slottsträdgård stod färdigt 1866 och var i över hundra år ett kungligt sommarresidens. Enligt Gustav VI Adolfs vilja donerades slottet och parken till Helsingborgs stad 1973. Genom åren har Sofiero utvecklats till en anläggning som erbjuder en helhetsupplevelse för stadens invånare men även för turister och bransch. Det unika kungliga kultur- och trädgårdsarvet i kombination med platsens särart och det experimentella drivet gör Sofiero till ett av regionens viktigaste besöksmål. På Sofiero gör du nya upptäckter varje gång. 

 

Läs mer om Sofiero här: sofiero.se 

Fredriksdal-Måns-Fornander-2048x1360

Fredriksdal museer och trädgårdar

Fredriksdal museer och trädgårdar är en oas för växande, hållbarhet och njutning mitt i stan. Utforska vild natur på egen hand eller strosa omkring i köksträdgården. Upptäck botaniska trädgården och bekanta dig med delar av Skånes unika växtvärld. Ta sedan en sväng inom gården för att hälsa på de utrotningshotade lantrasdjuren som har en fristad här. Att besöka Fredriksdal museer och trädgårdar är som att göra en utflykt i tiden. Här bevaras landskapets historia, här finns herrgårdsmiljö, ett helt stadskvarter med kullerstenscharm och levande butiker från förr. På plats hittar du också historiska parker och makalösa trädgårdar, ett stort lekområde för barn och ett mysigt trädgårdskafé. Det är en plats för hela familjen och den evigt nyfikne. Här bevarar man för framtiden. 

 

Läs mer om Fredriksdal museer och trädgårdar här: fredriksdal.se 

Kärnan_MånsFornander-scaled-2048x1360

Kärnan

Kärnan är Helsingborgs mest ikoniska byggnad och en given favorit hos turister och helsingborgare. En rolig grej med ett besök i Kärnan är att du faktiskt gör en tidsresa på ungefär 700 år genom att bara vara i tornet. Du går från modern citypuls till medeltida äventyr på ett par trappsteg. Kärnan är en historisk byggnad som är lätt att se upp till och tack vare försvarstornet har stadens invånare sovit gott under 700 år. När du besöker Kärnan kan du lära dig mer om tornet och dess spännande historia via appen Guide Helsingborg. På plats kan du lära dig mer om byggnaden, dess roll för Helsingborg under åren och om vilka berömda kungar och regenter som besökt och bott i Kärnan. 
Tar du dig uppför alla 146 trappsteg väntar fantastisk utsikt över Helsingborg och hela vägen över till den danska kustlinjen. 

 

Läs mer om Kärnan här: kärnan.se

77A2255-1200px

Helsingborgs Konserthus

I vackra Helsingborgs Konserthus, som byggdes i funktionalismens anda 1932, arbetar Helsingborgs Symfoniorkester, HSO. HSO vill spela en viktig roll för stadens invånare. Och gärna för ännu fler! Därför strävar orkestern ständigt efter att hitta vägar att möta ny publik bland annat med annorlunda konsertformer och genom att tematisera spelåret. Pedagogiska och sociala insatser är också betydelsefulla delar i arbetet för att tilltala ovana lyssnare. Konserthuset med sin berömda akustik är också en populär konsertlokal och konferensanläggning. 

 

Läs mer om Helsingborgs Konserthus här: helsingborgskonserthus.se  

SLF018876-2048x1365

Helsingborgs bibliotek

Mer än bara böcker. Det är naturliga mötesplatser för alla helsingborgare, oavsett ålder, personlighet eller nationalitet. Helsingborgs bibliotek står väl rustade för framtiden och för besökarnas behov. Här kan du lära dig att använda den senaste tekniken (besök gärna DigiDel på Stadsbiblioteket), ta del av ett varierat programutbud, studera eller arbeta och möta andra besökare med liknande intressen. Här finns mängder av spännande och inspirerande böcker att läsa samt ljudböcker, tidningar, filmer, tv-spel och mycket mer helt gratis. Helsingborgs bibliotek finner du på tio olika platser runt om i staden.  

 

Läs mer om Helsingborgs bibliotek här: bibliotekfh.se 

SLF012196_c_MånsFornander_300dpi-2048x1361

Helsingborgs museum

Helsingborgs museum har som uppgift att bevara tidens skatter både för dagens och framtidens generationer. Här finns stadens ständigt växande museisamling och en bred verksamhet i anknytning till den. Man samlar in och fördjupar kunskapen om staden och dess invånare. I de underjordiska gångarna och valven som slingrar sig fram under marken på friluftsmuseet Fredriksdal finns tidens skatter från alla möjliga olika tidsepoker. Här finns gamla guldmynt, kläder och hattar och vapen från förr, men även mer moderna ting som VHS-kassetter, diabilder och gymnastikskor från 1980-talet. Till de flesta föremålen finns det ofta en spännande berättelse också.  

 

Läs mer om Helsingborgs museum och Helsingborgs tidigare stadsmässor här: Helsingborgs museum

Helsingborgs stadsteater.

Helsingborgs stadsteater

På Helsingborgs stadsteater hälsas publiken välkommen av teaterns värdar. Surret av röster stiger mot det karakteristiska innertaket. Förväntan ligger i luften. Stadsteatern vill vara en livlig mötesplats där både känslor och aktuella frågor får fritt spelrum. Med en repertoar som rymmer allt från vass satir till klassiker och nyskrivna stycken vill Stadsteatern nå den breda publiken. Genom medvetna val tar Stadsteatern ställning i aktuella frågor och låter det demokratiska samtalet stå i centrum. Helsingborgs stadsteater invigdes 1921 och är en av Sveriges äldsta. 

 

Läs mer om Helsingborgs stadsteater här: helsingborgsstadsteater.se 

Dela på

Profil

info

följ oss

certifikat