h22 logo
h22cityexpo-webb-elsjus-palsjo-rott-DSC_9724-1-3000x1688-foto-david-lundin.jpg

Smart belysning i staden visar nya samband

Med hjälp av ny teknologi, visar smart belysning längs en motionsslinga i Pålsjö skog när lamporna behöver bytas. Belysningen ger dessutom ifrån sig ett särskilt ljus som låter dig jogga på kvällen utan att störa den fridlysta fladdermusen som bor där. Smart belysning kan användas för att samla in data, för att exempelvis mäta trafik, risk för översvämningar, ljudnivåer och luftkvalitet. Smart va?

Smart belysning gör att både djur och människor kan trivas och samsas i ett av Helsingborgs populäraste naturområde. Det utmanande uppdraget att belysa skogsområden är bara ett exempel på hur smart belysning utforskas just nu i Helsingborg.

I skogsmiljöer dras somliga insekter till lampors ljus och riskerar att bli bytesdjur. Andra drar sig undan, vilket kan störa till exempel fladdermössens jakt på mat. De smarta lamporna i Pålsjö skog släpper ifrån sig en mindre mängd blått och grönt ljus, som stör fladdermusen mest. Och så är lyktstolparna lägre än vanligt för att ljuset ska koncentreras till löpspåret och inte spridas utanför.

Inte nog med det, detta är ovanligt upplysande belysning! Redan nu kan lamporna tala om när de är trasiga, så att de snabbt kan bytas. På sikt kan även annan information om hur staden mår samlas in, till exempel fuktsensorer för känsliga träd eller ultraljudssensorer som mäter fladdermössens aktivitet. Genom att samla in data via gatubelysningen kan vi få mer information om hur staden mår, till exempel mäta trafikflöden, ljudnivåer och luftkvalitet och se risker för översvämning.

Hur och vilken roll framtidens gatubelysning kommer att spela är inte skrivet i sten, men en sak är säker: Genom att hämta in och analysera insamlad data går det att se samband som inte synts tidigare och på så vis också skapa möjligheten att förbättra miljön i en smartare och mer omtänksam stad.

  • h22citywebb-elljus-andreas-hall-IMG_4280-2-1920x1080.jpg
  • h22cityexpowebb-elljus-belysning-1920x1080.jpg

Arrangörer

Stadsbyggnadsförvaltningen

url

innovation.helsingborg.se

Dela på

MITT H22

info

följ oss