h22 logo
h22cityexpowebb-bullerskydd-eneborgsplatsen-mur-3000x1688.jpg

Låga murar, mindre buller

Kan smart design och välplacerade tegelstenar skapa fridfulla platser mitt i stadsmiljön? Eneborgsplatsen är en liten trevlig oas, mitt i ett tätbebyggt område. Den fungerar som en passage, men bjuder även in till att sitta ner och pausa en stund, om det inte vore för bullret från gatan intill. Tre låga, snygga murar senare som suger åt sig ljudet: Mycket tystare, mycket trevligare!

Nu är det så tyst att du kan njuta av en kopp kaffe, te eller saft, med bulle utan buller på Eneborgsplatsen – och det beror inte på att trafikflödet på Södra Stenbocksgatan har förändrats. Nej, det beror på en briljant idé och nya arbetssätt som resulterat i tre tegelmurar. Inte så märkvärdigt tycker du kanske, men närmast parken har ljudet faktiskt dämpats med hela åtta decibel. Det är ungefär samma effekt som en två meter hög skärm hade haft.

Murarna är låga men skiljer sig åt i sin design och ligger längs Eneborgsplatsen samt mellan körfälten på Södra Stenbocksgatan. Istället för att ljudet sprider sig som tidigare, riktas det nu ner mot marken eller in i muren där det absorberas.

Den förväntade effekten var cirka fyra decibel dämpning i parken – men resultatet blev alltså mycket, mycket bättre. Trots att en av Helsingborgs mest trafikerade gator ligger alldeles intill uppfyller nu ljudmiljön i parken till och med Naturvårdsverkets riktvärde för ”parkmiljö i tätort”.

  • h22cityexpowebb-bullerskydd-eneborgsplatsen-vaxtlighet-1920x1080.jpg
  • h22cityexpowebb-bullerskydd-eneborgsplatsen-DSC_5706-1920x1080.jpg

Arrangörer

Stadsbyggnadsförvaltningen

url

innovation.helsingborg.se

Dela på

  • Hälsa, livskvalitet och socialt välmående
  • Byggnationer & arkitektur

MITT H22

info

följ oss