h22 logo
huvudbild-demens.jpg

30 May - 3 July

Konst och natur i samspel i Mariastaden

Njut av en promenad i Mariastadens grönskande utemiljö och beundra konstverk som tagits fram i samarbete med personer med demenssjukdom. Här kan du uppleva ett tillgängligt och demensvänligt gångstråk som erbjuder konst och natur i samspel.

Idag lever cirka 2 100 helsingborgare med kognitiv sjukdom, eller demenssjukdom som det också kallas. Denna siffra väntas överstiga 3 000 personer år 2035. Helsingborgs stads ambition är att Helsingborg ska vara en stad där personer med kognitiv sjukdom möts av ett samhälle som är inkluderande och som möjliggör en god livskvalitet. Under H22 City Expo kan du ta del av denna satsning genom demensvänliga utemiljöer som skapats i Mariastaden och Husensjö Park.

I Mariastaden kan du njuta av konstverk som finns att hitta längs med gångstråket där särskild hänsyn tagits till personer med demenssjukdom. Slå dig ner på en bänk i söderläge och känn doften av rosor och syrén, eller njut av den vackra vyn ut mot Gyhultskogen.

Gångstråket är en uppskalning av arbetet med ”Minnenas och kunskapens trädgård” i Husensjö park. I Husensjö har ytterligare fokus lagts på sinnesintryck och kunskapsspridning om demenssjukdomar.

Demensvänligt Helsingborg är en del av forsknings- och utvecklingsprojektet Den utforskande staden. Tillsammans utforskar vi nya sätt att samarbeta inom Helsingborg stad, med det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem och med akademin genom Socialhögskolan och CASE vid Lunds Universitet.

  • Illustrationsplan-H22.jpg

Arrangörer

Stadsbyggnadsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen

Kulturförvaltningen

Dela på

  • Hälsa, livskvalitet och socialt välmående
  • Kultur
  • Vård- och omsorg
  • Jämställdhet och inkludering
  • Natur
  • Prova på

MITT H22

info

följ oss