h22 logo
Emely klar.jpg

30 May - 3 July

Emely – träna inför anställningsintervjun med en robot

Att bli intervjuad för ett nytt jobb är en tuff utmaning för många. Och hur förbereder man sig bäst inför tuffa utmaningar? Genom övning såklart! AI-roboten Emely finns tillgänglig dygnet runt för personer som vill öva på anställningsintervjuer eller träna sina språkfärdigheter i svenska.

Hur ser en intervju med Emely ut?
Emely simulerar en arbetsintervju genom att ställa frågor och följdfrågor som är relevanta för det arbete som personen vill söka. Hen förväntas prata tillbaka som svar, för att öva på den skarpa situation som en arbetsintervju är. Målet är att personen som tränar ska bli bekväm i situationen, och kunna ge bra svar på frågor som är relaterade till en tjänst som hen vill söka.

Så fungerar tekniken
Emelys språkintelligens är baserad på maskininlärningsalgoritmer (ML-algoritmer), som artificiell intelligens (AI) bygger på. Detta särskiljer Emely från de flesta klassiska chatt-botar och samtalsförande robotar som finns på marknaden idag. De är ofta regelbaserade och klarar inte av större utsvävningar från sitt förprogrammerade ämne.

ML-algoritmer är matematiska funktioner som anpassas till historisk data för olika uppgifter, till exempel för att kunna förutse en framtida fråga eller för att skapa beslutsunderlag. Själva anpassningen av algoritmen till historisk data kallas för träning.

Emely hjälper många med olika behov
För någon är det kanske första anställningsintervjun, för någon annan är det svårt att ge utförliga svar på svenska, och för någon tredje är det kanske båda dessa samtidigt. Emely både påskyndar utvecklingen i svenska och rustar användaren för möten med arbetsgivare. Eftersom Emely kan lära sig själv så har hon även lärt sig att vara en god fikakompis att snacka med. Hon är vaken dygnet runt och finns alltid tillgänglig i en dator eller surfplatta.

  • Emely_2 klar.jpg

Arrangörer

Arbetsmarknadsförvaltningen

Dela på

  • Tech och digitalisering
  • Arbetsmarknad
  • innovationer

MITT H22

info

följ oss