h22 logo
programpunkt_levandehavsvägg.jpg

3D-plattor på kajväggen skapar hem åt havets växter och djur

För oss på land är det magiskt vackert att bo i en stad vid havet. Men på de raka kajväggarna i våra hamnområden är det svårt för havets djur och växter att leva. Genom att fästa plattor i 3D-mönster på kajväggarna skapas skrymslen och vrår där till exempel blåmusslor och krabbor kan bosätta sig. Är du nyfiken på hur det ser ut? Välkommen till kajkanten för att se och lära dig om livet i havet!

I Helsingborg och andra kustnära städer världen över skiljs land från hav till stor del genom raka kajväggar. På kajväggarnas släta ytor är det både svårt för djur att leva och för växter att frodas. Miljöförvaltningen i Helsingborgs stad vill att hamnområden utformas med en större omtanke för havets djur och natur. Det kan göras genom att plattor med olika strukturer och mönster placeras på kajväggarna. Då skapas bättre förutsättningar för de marina djuren, såsom blåmusslor och krabbor, som kan bosätta sig i plattans skrymslen och vrår. Strukturplattorna gör att den raka kajväggen, där det idag råder hård konkurrens ljus och yta, har chansen att förvandlas till en levande havsvägg. Det gynnar biologisk mångfald och skapar ett mer hållbart hav.

Det här initiativet är en del av miljöförvaltningens innovationsprojekt Havet är din granne, som syftar till att skapa bättre livskvalitet både över och under vattenytan. Förutom att strukturplattorna främjar den biologiska mångfalden i havet skapar de även en möjlighet för oss på land att komma närmare våra grannar under ytan. 3D-strukturerna tillför en ny och spännande naturupplevelse i hamnmiljön för dig som bor eller besöker området. Det gör att du ser, lär och bryr dig om havet!

Arrangörer

Miljöförvaltningen

hhabLogo_rgb2020.png

url

Läs mer om Helsingborgs hamn på h22.seinnovation.helsingborg.se

Dela på

  • Hållbarhet/miljö/klimat
  • Byggnationer & arkitektur
  • Stadsutveckling

MITT H22

info

följ oss