h22 logo

Dela på

Varför man bör äta insekter i stället för chips i rymden

Maten och rymden – det är gemensamt tema för flera samtal på H22 City Expo.

 

På Hamntorget den 16 juni handlade det om varför insekter kan bli bra rymdmat. Och i Konserthuset samma dag berättade Christer Fuglesang, Sveriges första astronaut, varför man inte kan äta chips i rymden.

 

– Man försöker undvika mat som blir smulig, för de faller inte ner på ett bord som man kan torka av. Jag hade med mig knäckebröd en gång och det var inte så bra, säger han.

 

Christer Fuglesang lockade en nyfiken publik. Både före och efter blev det selfies.

 

– Det speciella i rymden är att man inte kan tillaga maten – varken koka eller steka – på grund av tyngdlösheten. Man äter främst ur konservburkar eller en påse som man klipper upp. Mycket är frystorkat där man sprutar in vatten, som kan vara varmt, sa han.

 

Dryck, sa han, det kommer inte i flaskor. I stället får man vatten i påsar som man kan stoppa smakpulver i.

 

– Man kan ta med sig lite egen mat. Jag tog med mig pepparkakor i en stor plåtburk. Det är bara det att när man startar, då skakar det väldigt mycket, så när jag skulle bjuda flöt det bara ut små bitar, sa Christer Fuglesang.

 

Kalla konserver, pulverdryck och kaksmulor i omlopp. Det vattnas inte i munnen.

 

Förutom tyngdlösheten är ju problemet att det är ofantligt dyrt att skjuta upp saker från jorden. Därför försöker man vända på steken och se hur man kan hoppa över just det steget.

 

En lösning är att odla på plats där ute.

 

– Redan i dag provar vi att odla mat på rymdstationerna. På sikt vill vi odla på det som kommer ur våra kroppar i ett cirkulärt system, sa Christer Fuglesang.

 

På Hamntorget, i Rymdstyrelsens tält, pratade man om samma sak.

 

– Det finns studier som visar att det skulle gå att odla både insekter och norsk lax på vägen till mars, sa Johan Köhler, avdelningschef för forskning och utveckling på Rymdstyrelsen.

 

Just insekter är intressant. En stor del av jordens befolkning äter redan insekter. De består av mycket protein och kräver lite utrymme. Och det är något som har fördelar både i en rymdkapsel och nere på jorden.

 

– Insekter växer superbra. Därmed kan de ingå i ett system där de kan äta det som blir över och som vi ändå har producerat, sa Åsa Berggren, professor i ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

 

Mer sugen på rymdsnack? Den 21 juni kommer Jessica Meir, amerikansk astronaut och svensk medborgare, till H22 City Expo.

Dela på

H22 City Expo är stängt

Varför man bör äta insekter i stället för chips i rymden

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat