h22 logo

Dela på

Till rymden och tillbaka på en timme när Jessica Meir kom till Helsingborg

Jessica Meir har fått höra att hon bara var fem år gammal när hon meddelade att hon ville bli astronaut. Sagt och gjort. Nu är hon en del av NASA, har tillbringat 205 dagar på den internationella rymdstationen IIS. Bland Jessica Meirs meriter finns att hon deltog i den första rymdpromenaden som genomfördes av endast kvinnor. Hon är också en del av projektet Artemis, som går ut på att göra en ny expedition till månen. Jessica Meir kan alltså bli den första, eller en av de första, kvinnorna på månen.

 

Under gårdagen gästade hon Helsingborg och H22 City Expo, och höll en välbesökt och bejublad presentation i Konserthuset.

 

– Hej! Det är så kul att vara här, sade Jessica Meir på svenska innan hon valde att gå över till engelska.

 

Sedan bar det av på en fartfylld rymdresa där publiken fick lära sig mer om livet på IIS, om astronauternas arbete från dag till dag och om Jessica Meirs resa till att bli en astronaut. Hon är biolog i grunden och har tillbringat tid med att forska på bland annat Antarktis.

 

Jessica Meirs mamma är från Sverige och hon har både amerikanskt och svenskt medborgarskap. Det sistnämnda lyftes fram i flera sammanhang. Till exempel hade hon med sig både en svensk flagga och en bok om Pippi Långstrump när hon var på IIS.

 

– Jag vill träna på min svenska och då är det viktigt att ha med sig lämplig litteratur, sade Jessica Meir till publikens jubel.

 

En viktig del av astronauternas arbete är att utföra experiment i rymden, experiment som sedan kan komma till användning på jorden. Det här arbetet kan man läsa mer om via NASA:s hemsida.

Dela på

H22 City Expo är stängt

Till rymden och tillbaka på en timme när Jessica Meir kom till Helsingborg

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat