h22 logo

Dela på

Testa, tänk och skapa – upplev innovationer och prova själv på Experiment Square

Hamntorget har ändrat form! Efter helgens streetfood-SM har tälten på trädäcket förvandlats till ett potpurri av experiment, uppfinningar och innovationer. Fram till 28 juni kan alla passa på att träffa uppfinnare, testa VR-teknik, lär dig mer om 3D-printing och mycket mer.

 

Det är lokala skaparföreningar som Helsingborgs Makerspace och Svenska uppfinnarföreningen har tagit fram ett spännande innehåll som väcker experimentlustan hos stora som små.

 

Maker Space – en plats där alla kan skapa

Visst går det bra att pyssla och snickra hemma. Men vill man ta ett steg upp kan du helt plötsligt behöva maskiner och teknik som kostar mycket och tar väldigt stor plats. På Helsingborg Maker Space finns utrustningen och kunskapen för att kunna skapa mer avancerade kreationer. I tältet finns en lång racerbana uppställd där barn och vuxna kan tillverka sin egen träbil och se vilken som tar sig snabbast ner för rampen i ett så kallat Pinewood Derby.

 

– Maker Space är en plats där förutsättningarna finns för att lära av varandra och göra verklighet av våra idéer tillsammans, berättar Kenneth Ståhl från Helsingborg Maker Space.

 

Träffa en riktig uppfinnare

Har du en idé som du går och tänker på? Kan det vara något som ger stor nytta till en eller flera personer? I tältet mittemot Maker Space kan du ta lära dig mer om olika uppfinningar och se vad som krävs för att bli en riktig uppfinnare!

 

Här kan du träffa och prata med personer med stor erfarenhet av att skapa verklighet av idéer från Svenska uppfinnarföreningen.

 

3D och VR ska förenkla och skapa nya upplevelser

– Med hjälp av 3D-modeller kan du vandra runt i ett område innan det byggts och t.ex. se om nya hus skymmer utsikten för äldre hus, säger Leon Saldert från Symetri som visar upp företagets 3D-modeller.

 

I tältet finns en interaktiv modell över projektet i Mariastaden från 2000-talet och en modell som gjordes inför bygget i Oceanhamnen inför H22 City Expo.

 

– Det är otroligt hur tekniken har gått framåt. Det som skapades inför projektet i Mariastaden för 20 år sedan kostade flera miljoner, idag kan du i stort sett skapa samma sak i din mobiltelefon, berättar Leon Saldert.

 

Ny teknik kan också ge upphov till lärande och underhållning. I samma tält står Johan Gelinder från While loops som visar vad man kan göra med VR- och AR-teknik. Hans företag har framför allt jobbat med att skapa interaktiva museimiljöer för att göra upplevelsen tillgänglig för fler målgrupper.

 

– Det händer mycket inom musei-sektorn. Yngre målgrupper förväntar sig inte bara att se föremål, de vill kunna interagera med konstverket på ett annat sätt. Då finns vi där och skapar en lösning, säger Johan Gelinder.

 

Går det att printa en 3D-modell av sig själv?

I ett av tälten står även små figurer av plast. När man tittar närmare på dem syns det detaljrika gestaltningar av människor i plast. Det är 3D-printade personer som låtit sig avbildas med hjälp av ny teknik. Blir du nyfiken? Välkommen in och titta och experimentera

 

Öppet under midsommar

Experiment Square är en av få aktiviteter under H22 City Expo som håller öppet under midsommarhelgen. Så tycker du det är segt att vänta på sillen är du välkommen in till Hamntorget mellan klockan 10.00 och 14.00 under fredagen och lördagen.

Dela på

H22 City Expo är stängt

Testa, tänk och skapa – upplev innovationer och prova själv på Experiment Square

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat