h22 logo

Dela på

Tareq Taylor charmade Helsingborg med innovativ och klimatvänlig mat

När den populära Malmö-kocken Tareq Taylor ställde sig på konserthusets scen var det i sällskap av en helt unik rätt gjord av havsdjuret sjöpung. Många av åhörarna tog chansen att smaka rätten och uppskattade den.

Det var fortfarande sju minuter kvar till föreläsningen när Tareq Taylor rev ned den första salvan applåder. Och allt han behövde göra var att flytta ett bord på scenen. Hans föreläsning innehöll konsumenttips om giftfria stekpannor, ett litet brandtal om att inte bygga på odlingsbar mark och sist men inte minst en innovativ maträtt.

– Innovation är något av det mest spännande jag vet. Ni ska få smaka på en världsnyhet idag, ingen annan har någonsin ätit det.

Den innovativa rätten var en slags sjöpungsbollar som såg ut som falafel ungefär. Den framställs genom att man tar upp sjöpungen ur havet, kokar och torkar den.

– Jag tycker detta är ett lysande exempel, på när man nyttjar forskning och kunskap och börjar applicera den på riktigt. Man önskar ju på något vis att man i framtiden ska kunna gå på restaurang och beställa in sjöpung utan att vika sig dubbel av skratt, sade Tareq Taylor.

Det sista sa han med en blinkning till tidigare under föreläsningen då varken han och publiken kunde sluta skratta åt några språkliga, dråpliga, ekivoka grodor som lämnat Tareqs mun. Tareq Taylor hoppas att vi i framtiden ska ha en varsin kolonilott i havet där vi odlar exempelvis sjöpung.

– Sjöpung kan fungera som naturliga kväveabsorbenter i havet, så att åkrarna kan fortsätta blöda ut kväve och att det tas om hand. Det ger oss dessutom möjlighet att skörda bra protein från havet som smakar gott och har roliga namn.

Efter föreläsningen tog många av åhörarna chansen att prova den nya maträtten. Sjöpungsbollen serverades med en klick chilimajonäs ovanpå sjögrässallad med vitlök och sesam.

– Det var helt okej, det smakade lite hav och skaldjur, säger Katarina Abrahamson.

– Bekanta smaker men ändå lite nytt, säger Anne-Lie Hansen Nilsson.

– Bra tuggmotstånd, det smakade bra och inte för mycket, säger Pierre Werner.

I en annan del av foajén är Astor Brorsson än mer lyrisk:

– Det var jättegod, som en bra burgare, men med bättre textur, säger han.

Dela på

H22 City Expo är stängt

Tareq Taylor charmade Helsingborg med innovativ och klimatvänlig mat

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat