h22 logo

Dela på

Superlim, lödkolv och tålamod – Stefan lär dig laga småelektroniken

Superlim, lödkolv och en portion tålamod. Det är några av verktygen som Stefan använder för att fixa trasiga elvispar, cyklar och högtalare

 

– Alla har inte råd att slänga och köpa en ny kaffebryggare för tre hundra kronor, säger han.

 

Under H22 City Expo hjälper han dig att laga trasig småelektronik. Han sitter i Resursens hus tält utanför Magasin 405 i Oceanhamnen. Tisdagar och torsdagar mellan 11 och 15 kan man komma förbi. Då slår han sitt vana öga på din pryl

 

– Grundidén är att man inte ska slänga saker som går att reparera, säger Stefan.

 

Det började för fyra år sedan. Stefan sökte pengar ur Helsingborgs stads visionsfond och köpte verktyg för pengarna. Sedan satte han sig på Pixlapiren och fixade. Det kom inte så många, så efter ett tag flyttade han upp till Habiteum på Sundspärlan. Där hjälper han både allmänheten och inspirerar skolbarn.

 

På hans bord i tältet står en prunkande krukväxt. Den har han fått av en Birgitta som han hjälpt med en multihackare. Några pennkorkar och lite superlim var allt som behövdes för att den ska hålla något år till.

 

– Det och ene halvtimmes arbete. Mer behövs inte, säger han.

 

Med bakgrund som bilmekaniker rattar han verktygen med van hand. Det han tycker är allra roligast är att bygga helt nya saker av gamla. Som resväskan där han har monterat en gammal bilhögtalare, installerat USB-ingång och bluetooth.

 

Hans mål är att fler ska se värdet i att laga prylar. Hans strategi är att dra igång reparationsträffar tillsammans med föreningar. Före pandemin hann han med två.

 

– Min dröm är att hålla en reparationsträff på Väla. Får jag tag i 100 människor kanske några är intresserade av att köra egna träffar. Jag vill gärna tända gnistan, säger han.

 

Om du inte hinner förbi Stefan i tältet i Oceanhamnen under expon kan du komma i kontakt med honom genom Habiteum.

 

Läs mer om Stefan i Resursens hus tält på exposajten.

Dela på

H22 City Expo är stängt

Superlim, lödkolv och tålamod – Stefan lär dig laga småelektroniken

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat