h22 logo

Dela på

STCC: Stadsrace med elbilar i Helsingborgs hamn i juni 2023 

Den svenska racingserien STCC ska elektrifieras från och med nästa år. Den 16-17 juni 2023 kommer det första stadsracet med elbilar att köras i Helsingborgs hamn. 

Hela bilbranschen är mitt uppe i en snabb omställning från förbränningsmotorer till elmotorer. Racingtävlingar måste följa med strömmen – eller kanske leda den – mot hållbara tävlingar. Därför har man tagit beslutet att från och med nästa år köra elbilar.

 

– Sedan STCC startades 1996 är elektrifieringen det enskilt viktigaste och största steget framåt för såväl STCC som skandinavisk motorsport – vi skriver historia i dag, säger Micke Bern, vd för STCC. 

 

Elbilsrace i hamnen 

 

Dessutom vill man gärna köra stadslopp igen, något som en gång i tiden lockade 30 000 åskådare runt Göteborgs gator. Men det första stadsloppet för elektriska STCC kommer att äga rum under en helg i juni 2023. Platsen: Helsingborgs hamn. 

 

– För oss passar det som hand i handsken. Vi elektrifierar hamnen och den här tävlingen visar att om man kan köra ett elbilsrace kan också använda elektriska fordon för andra ändamål, säger Bart Steijaert, VD för Helsingborgs hamn. 

 

Ett annat skäl är att visa upp hamnen är mer än ett stängt område. Det finns stora ytor som kan användas för tillfälliga evenemang – som ett elbilsrace. Men det kan även vara en plats för konserter. 

 

– Det finns ett stort intresse för hamnens verksamhet, de rundturer med buss som vi arrangerar under H22 har varit nästan fullbokade, säger Bart Steijaert. 

 

Ta tåget till tävlingarna 

 

Under tävlingshelgen i STCC nästa sommar kommer man att bygga upp tillfälliga läktare runt det område där banan anläggs. Exakt hur mycket publik är inte klart ännu.  

Helt klart är i alla fall att placeringen gör det möjligt för publiken att exempelvis ta tåget till Helsingborg C och sedan promenera bort till tävlingsområdet. Perfekt för tillresande racingfans från hela Sverige – och Danmark. 

 

– Det här är den största och bästa förändringen av STCC som gjorts, det här kommer att bli grymt, säger STCC-mästaren Robert Dahlgren. 

 

Stort evenemang 

 

Helsingborg har skrivit ett treårsavtal med STCC som säkrar stadslopp i hamnen 2023-2025. 

 

– STCC är en tungviktare bland evenemang i Sverige. När man nu dessutom kliver på en elektrifieringsresa så är det superintressant ur ett hållbarhetsperspektiv. Det här lockar både dagsbesökare och övernattande vilket innebär många hotellnätter, säger Henrik Gidlund på Helsingborg Convention & Event Bureau (vars uppgift är att locka evenemang till Helsingborg).

 

Hugo Nerman är racingförare och gjorde sin hittills bästa STCC-säsong förra året då han säkrade silvermedaljen i juniormästerskapet samt sjätte plats totalt.

 

– Jag ser mycket fram emot att köra elbilar. Det blir en helt annan acceleration vilket både är häftigt men också utmanande. Och så kommer vi ju kunna komma närmre städerna nu när ljudet inte är lika högt. Jag hoppas på riktigt coola banor, säger han.

 

En elmotor håller samma vridmoment från stillastående upp till högt varvtal. Det innebär att en elbil accelererar snabbare än en fossildriven bil eftersom alla hästkrafter utnyttjas redan från start.

 

STCC kommer att köra med vanliga standardmodeller från olika elbilsmärken – men bilarna modifieras för tävling vad gäller säkerhetsutrustning, bromsar, stötdämpare, elmotorer och mycket mer.  

 

Företaget EPWR bygger just nu de helt nya elektriska STCC-bilarna med 550 hästkrafter som ger prestanda med 0-100 km/h på under 3 sekunder och en topphastighet nära 300 km/h. Bilarna blir inte helt ljudlösa, snarare låter de som en jetmotor. Målet är att det ska bli underhållande – men samtidigt sportsligt rättvist. 

 

Så nästa sommar ska du kunna se en Tesla Model 3 tävla mot en Volkswagen ID3 på STCC City Race i Helsingborg.  

 

Vill du veta mer om STCC och elbilssatsningen? 

 

Redan idag, kl 17.30, har allmänheten möjlighet att få veta mer om den nya elektriska STCC-touren på Hamntorget i Helsingborg. Där finns även både nya och äldre racingbilar och förare på plats. Dessutom finns möjlighet att provköra i racingsimulator. En försmak av premiären för stadsloppet i Helsingborg nästa sommar. 

Dela på

H22 City Expo är stängt

STCC: Stadsrace med elbilar i Helsingborgs hamn i juni 2023 

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat