h22 logo

Dela på

Rörda hjältar tog emot Helsingborgs medborgarmedalj

Det blev så väl känslomässigt, som finstämt och ösigt när Helsingborgs medborgarmedalj för 2021 delades ut lördagen 2 juli på The Tivoli. ”Det känns som att det här är andra medaljen jag får i sommar”, sade en av medaljörerna Berit Karlsson.

 

Berit Karlsson fick medaljen för ”sitt mångåriga breda engagemang, då hon under fem decennier varit med och gjort Drottninghög till en bättre plats att bo på”. När Drottninghögs egen ”drottning” fick höra motiveringen på scenen var hon märkbar tagen av stunden.

 

– Ett jättestort tack. Jag är väldigt rörd. Det känns fantastiskt. Jag trodde jag hade fått allt under H22. Alla gäster som har besökt mitt älskade Drottninghög, och alla fina saker det sagt, om att ”allt var bättre än de väntat”. Och nu fick jag detta också. Tack, sade Berit Karlsson.

 

Hon menade att det ideella arbetet gett henne en väldigt mycket.

 

–  Man får ge ganska mycket själv också och ibland betala lite ur börsen. Men tänk på alla underbara kamrater jag fått, sade hon.

 

Helsingborgs scoutkårs Jan Scotte Andersson fick medaljen för att han ”genom sitt ideella arbete i sjöscoutkåren gett hundratals barn och ungdomar viktiga lärdomar om segling”. Även han var rörd över att hans ideella insatser uppmärksammades.

 

Khawla Ibrahim fick medaljen ”för att hon som en engagerad drivande kraft inom bland annat stadsdelsmammorna hjälper nyanlända att finna sig till rätt i vårt svenska samhälle.”

 

– Tack så mycket. Det är väldigt hedrande att få medaljen. Jag brukar säga till stadsdelsmammorna: ”vi är många, vi kämpar och vi gör väldigt mycket. Ensam är inte stark, tillsammans gör vi skillnad. Vi fortsätter att göra skillnad, sade Khawla Ibrahim.

 

Helsingborgsstråkar är en grupp unga stråkmusiker som under coronapandemin tyckte att de som bor på äldreboendena behövde musik. Motiveringen löd ”för att de genom sin musik förgyller vardagen för tacksamma människor på vårdboenden och andra särskilda boenden”.

– Tack, det betyder väldigt mycket för oss, sade Louise Lau och tackade även å sina två frånvarande medlemmars vägnar och fortsatte:

– En glädjande nyhet är att vi fått beviljat pengar för att fortsätta spela under sommaren. Genom att följ oss på Instagram på Helsingborgsstrakar kan ni se när vi spelar runt om i Helsingborg.

 

Nätverket Prosit fick medaljen ”för att man hjälper och stöttar utsatta familjer. Samordnarna lägger ut förfrågningar på sociala medier om vad en specifik barnfamilj behöver.

– Fler än hundra barnfamiljer i Helsingborg får stöd och hjälp varje år. En stor applåd, sade utdelaren Per Örnell.

 

– Vi är jättetacksamma sade Helena Rydberg, ordförande för nätverket Prosit och berättade om nätverkets verksamhet:

 

– Ibland är det akuta situationer, mammor som har flytt med sina barn. Ibland är det vardagen som är tuff för barnen, skorna är för små och kläderna slitna. Det kan också handla om att bli klippt hos en frisör eller få ha ett första barnkalas. Det viktiga är vad familjen vill just nu, så att livet känns lite ljusare och lättare. Alla får gärna följa oss på Facebook.

 

Enligt ordförande för Helsingborgs medborgarmedalj Bert Alfson var det inte lätt att välja medaljörerna.

 

– Det finns många som är värdiga medaljer. Gå gärna in på vår hemsida och föreslå nya hjältar för 2022, eller om man gjort något under en längre period, sade han.

 

Tanken med Helsingborgs medborgarmedalj är att lyfta det positiva som sker i samhället.

 

– Vi kan dagligen läsa om olika hemskheter. Men vi vill visa att inte är så dystert som vi ibland kan få en uppfattning om. Människor hjälper varandra utan tanke på pengar, framgång eller egen vinning. Idag har vi visat vår uppskattning för en del av detta arbete och hoppas kunna fortsätta med det många år framöver, sade Bert Alfson.

 

Tidigare under firandet underhöll S:t Anna Gospelkör och efter ceremonin sjöng den lokala talangen Tilda Uggla bedårande vackra versioner av bland annat Lisa Nilssons ”Himlens runt hörnet” och senaste James Bond-låten ”No Time to Die”. Senare avslutade legendarerna Brandsta City Släckers kalaset.

Dela på

Profil

info

följ oss

certifikat