h22 logo

Dela på

Recreate – Så kan gammal betong bli nya hus

Allt vi människor gör har en inverkan på miljön på något sätt. Och människan lever idag som om vi hade 1,7 planeter för att ta fram alla resurser och absorbera våra utsläpp. Vi i Sverige hör till de värsta 15 procenten. Om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas cirka 4 planeter.

 

Byggande och drift av byggnader belastar vårt klimat och vår miljö. I EU står byggnader för 40 procent av materialförbrukningen och 40 procent av energiförbrukningen. Med cirkulärt byggande kan vi minska energiförbrukningen och minska behovet av att använda jungfruliga råvaror.

 

Många av Sveriges miljonprogramsområden är, likt Drottninghög i Helsingborg, i behov av upprustning och utveckling. Betong är en av de viktigaste komponenterna i våra byggnader och materialet lever betydligt längre än byggnaderna i sig. Att riva och bygga nytt innebär en större klimatpåverkan, en större mängd avfall och ökad resursanvändning jämfört med att behålla och renovera byggnader. Därför är det viktigt att försöka minska klimatpåverkan med till exempel återbruk.

 

Går det att bygga nya hus av gammalt material? Kan din framtida bostad bestå av återbrukade betongelement? Vad innebär ett cirkulärt byggande för bygg- och fastighetsbranschen? Det internationella forskningsprojektet ReCreate vill få till en cirkulär ekonomi kring återbruk av befintliga betongelement från rivningshus. CoCreate to ReCreate!

 

I ReCreates svenska pilotprojekt på Drottninghög, byggd av återbrukade betongelement, presenterar de svenska medverkande organisationerna, KTH (Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm), Helsingborgshem och Strängbetong, idéer för hur nya boenden och byggnader framöver kan byggas med återbrukade betongelement. Vid Drottninghögs torg berättar vi också om vårt test vi gör tillsammans med Ecotopic att använda biokol i betong för att minska klimatavtrycket ännu mer. Välkommen dit.

 

Är du själv i bygg- och fastighetsbranschen? Missa inte sista chansen med bara ett fåtal platser kvar på seminariet Cirkulärt och klimatsmart byggande i praktiken (h22cityexpo.se) den 22 juni på hotell Clarion Sea U. Återbruksturen på slutet av dagen är tyvärr helt fullbokad. Men till övriga delen av dagen kan det finnas plats om du anmäler dig senast fredag 17 juni kl 16 till Anna.Kjellman@helsingborg.se. Först till kvarn gäller. Mejla ditt namn, funktion, organisation, mejladress och mobilnummer och eventuell matallergi.

Dela på

H22 City Expo är stängt

Recreate – Så kan gammal betong bli nya hus

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat