h22 logo

Dela på

Parapeten är navet för arkitektur, design och form

Att blicka framåt handlar lika mycket om att blicka bakåt. Med H22 vill vi undersöka hur vi kan utveckla framtidens stad med en stor stadsmässa. Men det är inte första gången som vi har en stor mässa i Helsingborg. Under H55 var syftet att visa vad som hänt med utvecklingen inom konstindustri, heminredning och bostadsutformning sedan Stockholmsmässan 1930. Men även för att blicka framåt med fokus på hur vi t.ex. kunde få formgivna vardagsföremål att bli mer tillgängliga för allmänheten.  

 

På Parapeten möter det gamla det nya inom arkitektur, design och form, genom att ta avstamp i H55. Upplev spännande trä-arkitektur, Stenströms skjortfabriks historia, framtiden inom design och mycket mer. 

 

Upplev H55 på nytt, eller för första gången? 

Var du på H55? Du kan både återuppleva och uppleva utställningen för första gången. Se föremål och souvenirer från H55 och ta del av hur allt såg ut med Lars Sjölanders detaljerade H55-modell. I samma rum kan du sedan gå över till att uppleva framtiden inom svensk formgivning. 

 

Blickar framåt med Ung svensk form 2022 

Ung svensk form är en årlig jurybedömd utmärkelse och vandringsutställning med syfte att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. Här får du uppleva det senaste inom ung svensk formgivning med fokus på fritt skapande utan krav från marknaden. 

 

Woodlife Sweden och Paviljong 22 

Trä är ett levande material med stark förankring i den svenska folksjälen. Många lever med närheten till skogen och det har gett liv till skapande av arkitektur och design med fokus på naturliga material. I utomhusutställningen Woodlife kan du uppleva spännande kreationer skapade av trä. Vid sidan av utställningen finns även Paviljong 22, en mötesplats som ska uppmuntra till diskussioner kring hållbarhet och cirkulär ekonomi. 

 

Pergolan ska skapa plats för samtal och andrum 

Per Fribergs omtalade pergola och konstruktion – den så kallade Zebra-paviljongen som var en del av utställningen 1955 har byggts upp på nytt. Pergolan finns på den stensatta platsen i förlängningen av H55-paviljongens slanka byggnadskropp och utskjutande skärmtak.  

 

Stenströms historia och framtid 

Stenströms skjortfabrik har en given del i Helsingborgs historia. Sedan 1899 har de levererat kvalitetsskjortor över hela världen. Skjortan är ett klassiskt plagg som förändras över tid. I början av 1900-talet var det lösa kragar som gällde och på 70-talet var det fokus spännande mönster.  

 

Du kan också lära dig mer om hur Helsingborgs strategiska sjöläge banat väg för att sprida Stenströms varumärke över världen. 

 

Kom till Parapeten och upplev hur det gamla möter det nya inom form under hela H22 City Expo. 

Dela på

Profil

info

följ oss

certifikat