h22 logo

Dela på

OPS!arna – framtidens smarta stadsmöbler

Marint tjärat trä och en vacker inramning av utsikten mot sundet kännetecknar de fem nya permanenta stadsmöblerna längs kajen i Oceanhamnen. Men! Det finns något unikt att upptäcka i varje paviljong.  

Lusthus, maxad bänk, paviljong, stadsmöbel, OPS! – kärt barn har många namn. Namnet OPS! kommer från det engelska ordet för möjlighet, opportunity, och är just en stadsmöbel med många möjligheter. Det finns eluttag, Wi-Fi, tak, belysning och bekväma sittplatser, plus en unik upplevelse i varje enskild OPS!.  

OPS! Vatten – upptäck livet under ytan  

OPS! Vatten ligger längst söderut på Oceankajen, med utsikt över Pixlapiren. En plats som närmar sig havet genom flera sinnen. Pumpa upp havsvatten i ett kar och hör hur det plaskar när karet tippar till ett vattenfall!  

Bredvid paviljongen står en blå utsiktskikare, som istället för att visa en vy över hamnen erbjuder en vy under den! Nu finns möjlighet att spana i realtid i 180 grader, och med lite tur kan allt från fiskstim till maneter till räkor simma förbi. Undervattenskameran är uppkopplad till webben, vilket gör det möjligt för den nyfikne att dyka ner i sundet genom den egna skärmen.  

 

Ta en titt under ytan här: https://fisheye.ecsolutions.se 

 

Tips! Kom till Havoteket och lyssna när Mathias Anlander från EC Solutions och Stina B Vuksan från Miljöförvaltningen berättar om kikaren.  

Föreläsning om en titt under ytan (h22cityexpo.se)  

 

OPS! Energi – lokalproducerad el direkt ur stammen 

Direkt till höger där Varvsbron landat i Oceanhamnen står ett lite märkligt träd. Det är egentligen ett sol- och vindkraftverk som Öresundskraft placerat ut, som producerar el direkt på plats. I sol- och vindträdets skugga står OPS!-paviljongen och visar på en skärm hur mycket el som produceras i realtid, mer i soligt och blåsigt väder, och mindre när det är mulet och vindstilla. Testa att ladda telefonen med Oceanhamnens egenproducerade el, direkt ur stammen!  

 

OPS! Helsingborgs ljud – stadens egen musik 

Längsmed Oceankajen står OPS! Helsingborgs Ljud, och nästan sjunger med hjälp av tekniken IoT (Internet of Things). Paviljongens musik kommer från olika klimatdata som IoT-sensorer i staden samlar in i realtid – data om temperatur, ljusstyrka, trafikflöden och annat. Denna data tolkas sedan genom olika algoritmer till musik som förändras i takt med att respektive mätpunkt gör det. Besök platsen vid olika tillfällen, och hör hur Helsingborgs stads ljud förändras.  

 

Tips! Väckte detta en nyfikenhet för IoT? Kom till Dunkers och titta på utställningen Extended Senses.  

Extended Senses | Dunkers kulturhus 

 

OPS! Historien berättar – då möter nu i hamnens berättelser 

På kajen mot färjeläget ligger OPS! Historien berättar, och här samsas berättelser från förr med den nya stadsdelen. Illustrationer på väggarna ger ledtrådar om vad som finns att lyssna på. Ta tillfället i akt att höra mer om hamnens historia, soptippen som låg precis här, eller om den lilla spindeln som berättar om sitt äventyr till Helsingborg i en bananlåda.  

 

OPS! Boxplay – ta mötet utomhus 

Mitt på Henckels torg, precis utanför Helsingborgsrummet, står OPS! Boxplay. En given mötesplats i hjärtat av Oceanhamnen med möjlighet att ta med sig kontoret ut i friska luften, ta ett lunchmöte på kuberna, ladda datorn i en av lamporna, ta en paus och vila benen, och mycket mer.  

Dela på

H22 City Expo är stängt

OPS!arna – framtidens smarta stadsmöbler

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat