h22 logo

Dela på

Öppen data ska ge högre livskvalité till invånarna

Hur ska livet kunna bli enklare? Blir det enklare att fortsätta på samma sätt, eller genom att analysera det som skett och försöka agera på ett sätt som gör vardagen smidigare för alla? Genom att använda öppen data som samlas in i vår omgivning kan vi sätta målet mot att öka allas livskvalité. Det är i alla fall idén med Hackathonet som pågår under veckan i Prismahuset vid Oceanhamnen. 

 

Hur kan vi skapa en smartare stad? 

– Helsingborgs Stad har stor tillgång till digital data och genom att arrangera ett hackathon med ett tydligt syfte att öka livskvalitén kan vi väcka många idéer som kan bli en del av vårt framtida innovationsarbete, berättar Joakim Larsson, koordinator för hackathonet. 

 

På andra våningen i Prismahuset sitter ca 20 personer som består av utvecklare som anmält sitt intresse för att vara med och personal från Helsingborgs Stad.  

 

– Vi känner att vi fått en bra mix av kompetens och erfarenhet för att kunna skapa något bra, säger Joakim Larsson. 

 

Under onsdagsförmiddagen har hackathonet bara hunnit starta, men vi kunde redan se två tydliga spår. Ett som handlar om hur kan avlasta stadens kontaktcenter och ett som fokuserar på hur vi kan skapa en smartare stad. Första dagen har processen gått från idé till skapande och på fredag förmiddag ska konceptet vara färdigt. Då ska allt presenteras och efter det följer en prisutdelning.

 

Ett sätt att hitta den bästa parkeringsplatsen 

Många som bor i Helsingborg vet att det ofta kan vara svårt att hitta parkeringsplatser på vissa platser och är det bra väder är det i stort sett omöjligt att finna en nära vattnet. Visst vore det bra om du kunde få direkt info om var det finns en plats i det ögonblicket du behöver en?

 

– När jag flyttade till Helsingborg spenderade jag mycket tid åt att leta parkeringsplatser. Tänk om vi kan använda datan på ett sådant sätt att du ska få veta hur många lediga parkeringsplatser det finns nära den platsen du ska till, säger Anil Kumar Kothapalli när han berättar om sin idé som han utvecklar tillsammans med sin kollega från Öresundskraft Katja Sjögren.

 

Skulle det kunna hjälpa dig i din vardag? Kanske får vi se det bli verklighet inom en snar framtid. Vi sätter vårt hopp till Hackathon-gänget i Oceanhamnen.

Dela på

H22 City Expo är stängt

Öppen data ska ge högre livskvalité till invånarna

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat