h22 logo

Dela på

Omtanke och sociala tjänster i Slottshagen

Hur bryter vi ensamhet och förbättrar invånarnas psykiska hälsa? Det är några av de frågor som avhandlas i Domen, ett stort iglooliknande tält i Slottshagen, under H22 City Expo.

– Det har varit en fantastisk vecka då ofrivillig ensamhet har varit i fokus, säger Bitte Wikström och Lotta Schön när vi besöker Domen på söndagen.

Det är inte bara äldre som drabbas av ofrivillig ensamhet, snarare handlar det om olika typer av livsövergångar. Det kan vara en skilsmässa, flytt, gå från skola till jobb eller bli av med sitt jobb.

– Vi har gjort djupintervjuer med 40 helsingborgare mellan 17 och 85 år gamla och dessutom enkäter via Dialog Helsingborg. Nu testar vi idéer och prototyper på hur man kan bryta ensamheten, säger Bitte.

Folk blir sjuka av ensamhet och det kostar enorma summor för samhället.

– Den här veckan på H22 är en arena för oss att göra folk mer medvetna, bli mer omtänksamma i vardagen. Vi vill få alla att tänka: vem har jag i min närhet som är ensam?

”Se de ensamma som en resurs”

Ett av de initiativ som testas i Omtanke Helsingborg är Pratcaféet som öppnade i mars på Håkan Lundbergs gata 17. Den gångna veckan har det flyttat in i tältet i Slottshagen, men har annars öppet torsdagar kl 12-19.

– Vi hoppas att många som hittat hit under H22 fortsätter komma till Pratcaféet. Det är en ny typ av mötesplats för alla åldrar, det kan bli underbara diskussioner över generationsgränserna, säger Lotta.

Dessutom vill de lyfta fram hur man kan se på de ofrivilligt ensamma.

– Det är lätt att tänka på dem som ”offer” men istället borde vi se dem som en gigantisk resurs. De har engagemang, tid och kraft som vi missar. De är drömmedlemmar för många föreningar, säger Bitte.

Rolf Karlsson besöker pratcaféet på Söder varje torsdag.

– Det har varit ett stort lyft för mig.

Där umgås han ofta med vännen Inga Veberg:

– Jag har fått många nya kompisar på caféet. Jag rekommenderar det verkligen till ensamstående. Och så har vi så trevliga ledare, säger Inga Veberg.

Från socialtjänst till sociala tjänster

Socialförvaltningen har öppet i Domen varje dag i fem veckor under hela H22 City Expo. Det är ett led i den långsiktiga planen att ”gå från socialtjänst till sociala tjänster”.

– Detta är början. Vi har varit noga med att vi inte bara ska skylta med något som är färdigt utan bjuda in medborgarna och få veta mer om deras behov och tankar. Efter H22 ska vi gå igenom den input vi fått och se hur vi kan ta den vidare, säger Malin Kempengren, verksamhetskoordinator för barn- och ungdomsverksamheten.

Nästa vecka är det tema Familjehemsvård med fokus på framtidens familjehem.

Bland annat bjuds besökarna på Snabbkurs i psykisk hälsa och Berättelser från ambassadörer om psykisk ohälsa och självmord.

Under stadsmässans sista vecka är det istället fokus på Jobb först.

– Det är en spin-off på ”Bostad först”. Det handlar om skapa stabilitet i tillvaron för den som försöker ta sig ur ett missbruk. Ett jobb ger en meningsfull sysselsättning och ett sammanhang som gör det lättare, säger Cecilia Zaar, verksamhetskoordinator för vuxenverksamheten.

En återkommande tanke för alla i Domen är att komma in tidigt med stöd, att jobba mer preventivt för att fånga upp både unga och vuxna som behöver hjälp. Innan det gått för långt.

Läs mer: Tillsammans skapar vi livskvalitet med sociala innovationer >>

Pysseldag & superhjältar

På tal om att erbjuda något för alla åldrar så passar vi på att tipsa om att den 26 juni är det Barnens dag i Slottshagen. Då blir det pysseldag i Domen (kl 10-17) och familjedisco (kl 11) i Grytan med alla stadens fyra superhjältar på scen.

Dela på

H22 City Expo är stängt

Omtanke och sociala tjänster i Slottshagen

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat