h22 logo

Dela på

Children’s Meeting Place– En trygg plats där barnen kan få sin röst hörd

Fler parker och grönområden, fler solpaneler och fler vakter för att öka tryggheten i centrum. Detta är bara några av de förslag som barn i Helsingborg har för att skapa en bättre och tryggare stad, för alla. Men hur ska de få sin röst hörd hos stadens politiker? 

 

I Musikparken, precis där centrum möter Söder i Helsingborg, har Children’s Meeting Place skapats för att bli en naturlig mötesplats för skolbarn och beslutsfattare. Idén kommer från Viken-bördiga Kajsa Dahlström och är ett globalt FN-initiativ med avstamp i Nairobi, Kenya. Där den stora blodboken i parken vattnats med vatten insamlat från andra mötesplatser i världen och därmed förena dem med varandra. 

 

– Det är bra att det finns en plats där vuxna kan höra våra röster, säger Hilly, 11 år, från Vittra-skolan. 

 

Barnen är framtidens beslutsfattare 

– När vi planerade att bygga en ny lekplats vid Helsingborgs nya stadsdel Oceanhamnen hade vi först tänkt ett tema med vatten och båtar. Men innan vi tog beslut ville vi fråga de som skulle använda lekplatsen, vad de ville ha. Och det blev ju något hela annat, nämligen ett djungeltema, säger Palle Lundberg, stadsdirektör. 

 

Våra yngsta invånare, barnen, är en viktig del av stadens framtid. Children’s Meetingplace ska bli en trygg plats där framtidens beslutsfattare ska kunna göra sin röst hörd och föra sina tankar vidare. För att när de växer upp och blir beslutfattare ska kunna återvända till platsen för att lyssna och ta in tankar från alla barn som då lever i staden. 

 

– Det regnar idag, och det är ju bra, för regn och vatten får allt att växa. Och jag hoppas att denna mötesplats ska bli en plats där vi kan växa tillsammans, säger Marcus Friberg (MP). 

 

– Det ska finnas ett ställe där vi barn ska kunna gå till för att känna oss trygga, Berättar Daphne, 11 år, från Vittra-skolan. 

 

Under invigningsceremonin medverkade skolklasser från skolor i Helsingborg och flera representanter från stadens politiska partier. 

Dela på

H22 City Expo är stängt

Children’s Meeting Place– En trygg plats där barnen kan få sin röst hörd

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat