h22 logo

Dela på

Michelinkocken Daniel Berlin: ”Våga släppa loss barnen i köket”

I tre dagar har Tryckeriets nya kök fått besök av stjärnkocken Daniel Berlin, matkreatören Malin Broman och över 50 matintresserade barn. På menyn stod stekt macka, spaghetti med aubergine och bananglass.

När vi besöker den populära programpunkten Good Food Kids cook along och stiger in i köket möts vi att ett bord som dignar med frukt och grönsaker i härliga färger. Framför bordet står 16 barn i åldern 10-14 år i gråa och rosa kockkläder och lyssnar till Malin Broman, matkreatör på Everfresh.
– Har alla ätit frukost idag? Annars är det bra att värma upp med frukt.

 

Barnen börjar med att smaka på meloner och vindruvor, men också fundera och diskutera kring smak och konsistens. Michelinkocken Daniel Berlin menar att det inte är alla barn som har möjlighet att äta frukt och grönt.
– Tillfällen som dessa är ett jättebra sätt att få dem att smaka och prova nytt. För att få ditt barn mer intresserad av mat tror jag att det är bra att lägga mer tid på att provsmaka, och att göra det på det sätt som Malin gör nu genom att dela upp råvarorna och prova dem var för sig. Men det är också viktigt att vara tydlig med att det är okej att inte tycka om allt.

 

Efter provsmakningen är det dags för dagens första rätt – stekt bröd i smör med äggröra, avokado och tomater. Barnen blir indelade i par och sätter igång att steka brödet, vispa ägg och, i vissa fall, mosa avokadon. Syskonen Juan, 13 år, och Alison, 12 år, tycker inte att det är svårt att göra äggröran.
– Vi brukar göra det hemma, och vi har ätit avokado många gånger.
Även Taim, 10 år, har ätit avokado tidigare.
– Jag brukar inte äta det, men jag har smakat det innan. Jag tycker det är lite gott.

 

Med Good Food Kids cook along vill Malin och Daniel lära barn att laga mat från grunden.
– Vi vill få dem att känna en grundtrygghet i köket och faktiskt känna att de kan laga mat, istället för att ta till halvfabrikat, säger Malin.
Både Malin och Daniel tror det är viktigt att involvera barnen i matlagningen.
– Låt dem vara med och underskatta inte barnen. Våga släppa loss dem i köket. Att kunna laga mat är en investering för livet och om de hittar en glädje i det så är det en bonus, avslutar Daniel.

 

Good Food Kids cook along är ett samarbete mellan Tryckeriet, Everfresh, Stadsdelsmammorna, matkreatören Malin Broman och kocken Daniel Berlin.

Dela på

Profil

info

följ oss

certifikat