h22 logo

Dela på

Med appen Skaparstaden skapar du Drottninghögs nya torg

När Drottninghög växer får invånarna vara med och bestämma hur det ska se ut. Under hela H22 City Expo kan du besöka Drottninghög centrum och skapa det nya torget med hjälp av appen Skaparstaden.

Med Augmented Reality, AR, eller förstärkt verklighet, kan vi skapa virtuella verkligheter. AR kombinerar bilden av verkligheten, det vill säga hur ett område ser ut just nu, med ett visuellt lager av data på hur det istället kan tänkas se ut. För dig som besöker Drottninghög centrum under H22 City Expo innebär detta att du kan placera ut bänkar, träd, lekplatser och vatten på området som ska bli Drottninghögs nya torg med appen Skaparstaden.

 

– Med appen får du uppleva torget i förtid och samtidigt vara med i processen av att bygga upp det. Skaparstaden är unikt framtagen för H22, säger Ellen Aurell, studentmedarbetare på stadsbyggnadsförvaltningen, som är på plats på Drottninghög.

 

Området för torget är cirka 30 meter brett och 60 meter långt, och sträcker sig från det nuvarande biblioteket fram till Vasatorpsvägen. Så småningom kommer även nya byggnader att finnas på plats, dit bland annat vårdcentralen flyttar. Även biblioteket flyttar till nya lokaler.
– Till exempel finns det möjlighet att med appen föreslå hur området utanför biblioteket ska se ut, säger Ellen.

 

Hittills har 22 förslag kommit in. En del av förslagen har gjorts av barnen och eleverna på Drottninghögskolan.
– Appen innehåller inslag av gamification, eller spelifiering, och påminner lite om dataspelet Sims. På så sätt når vi målgrupper som annars är svåra att nå, till exempel barn och unga, säger Ellen, som skriver sitt examensarbete om hur digitala verktyg kan öka invånardialogen.

 

Alla förslag diskuteras på olika workshops dit invånarna är välkomna för att ytterligare vara med i beslutet om hur framtidens torg ska se ut. Men det är inte bara framtiden som invånarna får ta del av i appen.
– I Skaparstaden finns en tidslinje där invånarna får ta del av områdets utveckling ända från 1800 f.Kr. och följa den fram till och med år 2035, avslutar Ellen.

Så använder du appen

  • Ladda ner appen i App Store eller Google Play och skapa ett konto.
  • Skanna in QR-koden på skylt 3 som finns på Drottninghög centrum.
  • Öppna upp översiktsvyn.
  • I översiktsvyn kan du bläddra bland olika objekt, såsom träd, buskar, bänkar, belysning, lekplatser, vatten och stenplattor.
  • Välj objekt och dra ut dem till olika rutor. Varje ruta motsvarar 2,5 x 2,5 meter.
  • Ditt förslag sparas automatiskt, men för att dela det med andra måste du ladda upp det. När det är uppladdat går det inte längre att redigera förslaget.

 

Plats: Drottninghög centrum
Tid: Dag
Bemannat: Ja

 

Här läser du mer om att skapa framtidens torg på Drottninghög

Dela på

Profil

info

följ oss

certifikat