h22 logo

Dela på

Kika in bakom grindarna – Filborna återvinningsanläggning lockar folk från hela världen

En guidad busstur på en soptipp? Nja, det låter kanske inte så roligt.

 

Men faktum är att det kommer folk från hela världen till Helsingborg för just det. Och under H22 City Expo har du chansen att göra samma sak.

 

Filborna återvinningsanläggning ligger i framkant på flera områden. Här finns en helt ny och världsunik biokolsanläggning, men också ett av Europas modernaste avfallsförbränningsverk och en unik pilotanläggning för rening av lakvatten.

 

Just den nybyggda biokolsanläggningen är en av huvudattraktionerna. Den invigdes 2 juni och påbörjar testkörningar vilken dag som helst. Mot slutet av november ska produktionen vara igång.

 

– Det finns ingen annan biokolsanläggning i världen i den här skalan, säger Rickard Heed, produktionsledare på NSR, Nordvästra Skånes Renhållnings AB.

 

Anläggningen ska sluka 7 000 ton större kvistar och grenar från helsingborgarnas trädgårdar och parker, sådant som tidigare eldades upp. De krossas, torkas i en enorm torktumlare och hettas upp till mellan 400 och 800 grader.

 

Kvar blir 1 500 ton biokol – ett luftigt, svart pulver som kan absorbera stora mängder vätska. Det kan suga upp gifter ur jord, men just nu används det främst när man planterar träd i stadsmiljö.

 

– Det här är en av metoderna som finns för att stoppa ner koldioxid i jorden igen, säger Rickard Heed.

 

I pilotanläggningen för lakvatten provar NSR att rena vatten från det giftiga ämnet PFAS. Bland annat genom att spruta in luft i vattnet, så att PFAS:en skummar. Här görs även försök att rena vatten med rötter och mikroorganismer.

 

I Filbornaverket, som fortfarande är ett av Europas modernaste, bränns mellan 600 och 700 ton avfall per dag för att bli el och fjärrvärme. På turen får du kika in i den 35 meter höga pannans inre – ett 1 000 grader varmt eldinferno.

 

Sista chansen att åka med på den guidade bussturen är torsdagen den 30 juni klockan 8.30. Du stiger på bussen på Knutpunkten och är tillbaka strax före 13. Turen är gratis.

 

Boka guidad busstur här på exposajten.

Dela på

H22 City Expo är stängt

Kika in bakom grindarna – Filborna återvinningsanläggning lockar folk från hela världen

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat