h22 logo

Dela på

Här samlas innovationerna – och soptunnan som inte var så smart

I det vita tältet på Sundstorget gömmer sig kärnan av H22. Det är här innovationerna bor, i tältet som kallas Space to innovate.

 

H22 är nämligen inte bara utställningar och händelser på stan. Det är också ett flera år långt innovationsarbete. Hur jobbar vi smartare? Det är frågan som alla medarbetare i Helsingborgs stad har uppmanats att ställa sig själva.

 

Sammanlagt har det blivit över 300 initiativ. Allt från klimatsmarta betongplattor och bullerdämpande murar till potthålsletande sopbilar och AI-robotar för förskolebarn. Allt kan inte visas upp i ett tält, men mycket finns här.

 

– Vi visar upp en sådan oerhörd bredd ur innovationsresan. Många tar god tid på sig att gå runt och titta. De som kommer från andra kommuner tycker att det är jätteintressant. Det här kommer leda till samarbeten med andra och det är också styrkan, säger Lotta Blond, projektledare för Space to innovate.

 

En av de innovationer som berör lite extra är det stora trädet. Från grenarna hänger citat från barn. Citaten kommer från en app som socialförvaltningen använder, som låter barnen berätta vad de kanske inte vågar berätta i ett personligt möte.

 

Samma app används nu även inom skolhälsovården.

 

– Det är ett samarbete mellan företaget som utvecklar appen och Helsingborgs stad som såg ett behov av den, säger Lotta Blond.

 

Men i Space to innovate-tältet finns inte bara framgångar.

 

All innovation bygger på att man vågar prova sig fram och se vad som bär. Och ibland kan det bära till ett misslyckande. Som den uppkopplade soptunna där husägare själva kan bestämma över tömningen. En förhoppning om att inte behöva köra sopbil i onödan, men som faktiskt ledde till att körningen ökade.

 

Ett misslyckande. Men också en möjlighet att lära och experimentera vidare.

 

– Nu har den väckt tankar hos andra kommuner som tidigare inte ens hade funderat på att man kan digitalisera avfallshanteringen, säger Lotta Blond.

 

Space to innovate har öppet varje dag under expon, men det är stängt på midsommarafton och midsommardagen.

 

Du kan kika på alla innovationer på innovationswebben.

 

Läs mer om Space to innovate här på exposajten.

Dela på

H22 City Expo är stängt

Här samlas innovationerna – och soptunnan som inte var så smart

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat