h22 logo

Dela på

Här kan man bo kvar även när man är glömsk – kika in på SilviaBo

Nyfiken på lägenhetsvisning? I Mariastaden kan du kika in i BoKloks nya senioranpassade bostäder. Här ska makar kunna bo tillsammans även när den ena drabbas av demens.

 

Det finns en blommande trädgård, ett växthus, ett klubbhus för social gemenskap och en massa finurliga detaljer som underlättar livet.

 

– Det är vanliga bostäder, men vi har följt ett 100-punktsprogram med saker som ska göra det lättare att bo kvar hemma när man är äldre, säger Jonas Spangenberg, vd för BoKlok.

 

100-punktsprogrammet bygger på forskning om vad som underlättar i dementa personers vardag. Det har genomsyrat både den gemensamma trädgården och lägenheterna.

 

Utomhus handlar det om runda gångvägar som inte tar slut och doftande kryddor som påminner om barndomen. Inomhus handlar det om färgmarkerade dörrar så att man hittar hem och rödmarkerade handtag i duschen. Dessutom är toalettstolen höj- och sänkbar – och spolar och torkar rumpan helt på egen hand.

 

Fokus har legat på att inreda för demens, utan att det ska se ut som en vårdinrättning.

 

– Många i bostadssektorn har funderat i många år på hur man bygger för äldre. Man har inte riktigt hittat lösningen. Det här kan vara en av dem, säger Jonas Spangenberg.

 

SilviaBo Skrabelycke, som bostäderna i Mariastaden heter, är BoKloks första senior- och demensanpassade bygge. Det finns ett litet pilotprojekt på Drottningholm i Stockholm sedan tidigare. Att det ligger just där beror på att idén om demensanpassade lägenheter till en början kommer från drottning Silvia.

 

SilviaBo är ett samarbete mellan BoKlok, Ikea och Silviahemmet, som är en stiftelse som vill sprida kunskap om kognitiva sjukdomar och demensvård.

 

SilviaBo Skrabelycke är en bostadsrättsförening med 24 lägenheter, alla tvåor och treor. Lägenheterna börjar säljas den 15 september och den med demens har förtur.

 

Det är öppet för visning torsdag till söndag. Trädgården är öppen alla dagar dygnet runt. Vid några tillfällen kan du följa med på trädgårdsvandring med landskapsarkitekten, dansa linedance och fika afternoon tea.

 

Läs mer om SilviaBo och visningarna här på exposajten!

Dela på

H22 City Expo är stängt

Här kan man bo kvar även när man är glömsk – kika in på SilviaBo

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat