h22 logo

Dela på

Hållbarhet på menyn – Testa maten från Helsingborgs skolor

Hur minns du skolmaten? Saknar du den eller var du en av dem som åt knäckebröd med örtsalt under de flesta skolluncher? Även om du slutat i skolan har du fram till torsdag möjlighet att prova på skolmaten som serveras i Helsingborgs skolor.

 

Henry Dunkers plats har växt fram som ett riktigt gastronomiskt Mekka under H22. Sedan tidigare har Holy Smoke sin tillfälliga restaurang på plats och det är även här du kan få uppleva högklassig mat under Open up for Gastronamy. Denna vecka har det kommit ett extra tillskott då Helsingborgs skolrestauranger är på plats och serverar skolmat från sin mobila restaurang. Maten serveras av kockarna Mike och Jonathan som vanligtvis serverar mat till Filbornaskolans och Olympiaskolans elever. 

 

– Det pratas ju mycket om skolmaten, men kommer man hit får man smaka på den själv och skapa sig en egen uppfattning, berätta Hampus Dahlberg, Teamchef på Helsingborgs skolrestauranger. 

 

Ställer krav på hållbar skolmat 

Var kommer maten ifrån och vilka proteinkällor serveras? Skolmaten ska inte bara vara näringsrik och väl tillagad, det finns även krav på hållbarhet. 

 

– Hållbarhet blir en viktig fråga när man serverar runt 20 000 rätter per dag, säger Hampus Dahlberg. 

 

En del i detta arbete är att föra samtal kring det, vilket sker under diskussionsforum och föreläsningar under H22. Med ny teknik går det även att spåra och visa varifrån maten kommer som serveras. 

 

Dagens lunch: Spårbar torsk 

Under tisdagen serverades pankopanerad torskrygg med potatis och örtsås. Torsken som serverades är en del av ett världsunikt koncept. Den kan helt enkelt spåras och vi vet var och när den har fiskats och hur den har hanterats fram till att den ligger på tallriken.

 

Läs mer om det unika projektet på helsingborg.se 

 

På plats fram till torsdag

Helsingborgs skolrestauranger kommer att finnas på plats fram till torsdag och de kommande dagarna serveras vegetarisk lasagne på ärtfärs (onsdag) och Kyckling med basilika och soltorkad tomat (torsdag). Maten serveras mellan klockan 12.00-14.00 och kostar 60 kr per portion. 

Dela på

H22 City Expo är stängt

Hållbarhet på menyn – Testa maten från Helsingborgs skolor

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat