h22 logo

Dela på

En oavgjord fotbollsmatch med många vinnare 

Gatulaget hämtade in underläget 0-2 till 2-2 i matchen mot Politikerlaget på Olympia – till publikens stora glädje. Men resultatet var inte det viktiga.

 

– Det här måste väl vara en av de bättre matcherna som spelats på Olympia i år? frågar Kenneth Storvik efter matchen med ett stort leende och fortsätter: 

 

– Alla i laget har verkligen sett fram emot det här, det är stort för alla att få springa in på den här gräsmattan, på arenan. Otroligt roligt och mycket folk på läktarna också. 

 

Inspiration från Norge

 

Kenneth Storvik (som själv spelade i HIF 1997-1999) drog igång gatulaget inspirerad av förebilden i sitt hemland. 

 

– Idag har Norge 28 gatulag och seriespel, men vi är först i Sverige. Vi drog igång den 8 februari ute i Hittarp och tränar varje tisdag och torsdag, utan uppehåll för påsk eller jul. Det handlar om att skapa ett sammanhang, rutiner, en aktivitet och gemenskap för dem som har missbruksproblem, förklarar Storvik. 

 

Vill få fler städer att starta gatulag

 

Hans förhoppning är att konceptet ska sprida sig i Sverige. Verksamheten i Hittarp finansieras av sponsorer och gatulaget är nu ett av klubbens lag. 

 

– Dessutom har vi fått medel från Allmänna arvsfonden som säkrar tre års drift. Det ger arbetsro. Fotbollsstiftelsen som jag grundat ska hjälpa andra klubbar som vill starta gatulag. Jag hoppas att vi kan få lag i Landskrona, Malmö, Göteborg och många andra städer över hela landet. 

 

Gatulaget är öppet för alla, oavsett kön eller ålder. Truppen består idag av runt 20 spelare, varav fyra tjejer. 

 

– Tyvärr kunde ingen av tjejerna vara med och spela idag, säger Kenneth. 

 

Utmanade stadens politiker

 

Och hur kom det sig då att de fick chansen att spela mot ett lag bestående av politiker från Helsingborgs stad? Jo, Jan Björklund (kommunalråd för S) besökte en träning i februari. 

 

– I samband med det visade Kenneth en film från Norge där ett gatulag spelade mot den norska regeringen och då föreslog jag att de skulle utmana kommunledningen. Peter Danielsson var med på noterna. Och det var självklart att vi skulle spela här på Olympia, inte på någon sidoplan, säger Jan Björklund. 

 

Gatulaget hade bättre kondition?

 

Matchen då? Jo, politikerna gick ut starkt på sjumannaplanen och samarbetade framgångsrikt över partigränserna. Tog ledningen på en kontring redan efter två minuter genom Marcus Friberg (MP) som även via ett motståndarben utökade den politiska (!) ledningen till 2-0 strax före halvtidsvilan. 

 

Efter paus blev det dock maktskifte på plan. Exakt vad som hände är oklart, i politikernas utvärdering fanns teorier om allt från kondition till att ha tagit ut segern i förskott.  

 

Gatulaget tog över spelmässigt och skapade de bästa chanserna i andra halvlek. En klar majoritet av de 363 i publiken jublade när Gatulaget hämtade in underläget och kvitterade till 2-2 (mål av Mattias Larsson och Thony Wiinblad). De hade dessutom bud på ett segermål. 

 

– Politikerna startade bra men 2-2 tyckte jag var välförtjänt, många goda prestationer på plan i båda lagen, säger Kenneth Storvik. 

 

Ur ett H22-perspektiv är det dock innovationen att använda fotboll för att hjälpa personer att bryta ett destruktivt livsmönster som är det viktiga. 

 

Läs mer om Gatulaget på Fotbollsstiftelsens sajt

Dela på

H22 City Expo är stängt

En oavgjord fotbollsmatch med många vinnare 

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat