h22 logo

Dela på

En historisk moderesa genom 1900-talet

Vet du varför man inte ska hänga ut sin kjol om man tvingas övernatta på Ven, hur man tar på sig ett par riktigt tajta jeans och vad en whale tail är för något?

 

På Fredriksdals museer och trädgårdar guidade Alma Bengtsson och Sara Ekman de 200 åskådarna genom en spännande historisk moderesa under söndagen. Med hjälp av modeller som bestod av anställda från Helsingborgs stad, volontärer och personal från Fredriksdal visades mode och trender från hela 1900-talet.

 

Nedslag i de stora stadsmässorna

Modevisningen tar sitt avstamp i 1903 års slöjd- och hantverksmässa i Helsingborg och fortsätter med H55, 1970-talets miljonprogram för att till sist avsluta med bomässan H99 och millennieskiftet. Allt från höga hattar och långa kjolar till tajta manchester-kavajer och heldräkter i konstgjorda material. Modet har verkligen förändrats med tiden och i takt med att plaggen visas upp får du även en inblick i varför det blivit så. Samtidigt som vi får se tidsenliga kläder berättas det om hur och varför modet utvecklas tillsammans med små historier från de olika tidsepokerna.

 

– Jag tycker det är intressant att se hur modet speglar tidens gång och hur trender kommer tillbaka. Byxkjolarna som var populära i början av 1900-talet är ju på modet idag. Samtidigt är jag väldigt glad att korsetterna inte kommit tillbaka, berättar Elin Pira, en av många i publiken på Fredriksdal.

 

Ny chans på Drottninghög den 18 juni

Vill du veta svaret på frågorna i inledningen och uppleva kläder från flera tidsepoker? Då har du chansen den 18 juni. Då visas den historiska modevisningen en gång till, denna gång på Drottninghög.

 

Läs mer om modevisningen den 18 juni

Dela på

H22 City Expo är stängt

En historisk moderesa genom 1900-talet

0 Händelser

Profil

info

följ oss

certifikat